pyy

pyy

tiistai 1. joulukuuta 2015

Valkoinen houretemppeli


Nyt olen nähnyt Danten Helvetin livenä. Epätoivon, pelon, kauhun. Ihmisen primäärit tuntemukset, jotka ilmenevät keskitysleirillä, Ilmestyskirjassa ja Joseph Conradin Pimeyden sydämessä.

Paikan nimi on Wat Rong Khun, tunnetaan myös nimellä White Temple ja se sijaitsee Chiang Rain läheisyydessä. Sen on thaimaalainen miljonääri Chalermchai Kositpipat rakennuttanut 1990-luvulla omilla batheillaan, eikä tarkoituksena ole ollut epäitsekäs halu ilahduttaa turisteja, vaan saavuttaa tällä teolla oman sielun vapautuminen uudelleensyntymisen pitkällisestä ikeestä. 
Kirkkaassa auringossa vitivalkoinen temppeli suorastaan särkee silmiä.  Se on satumaisen kaunis huikeine kaiverruksineen ja koristeluineen.
Temppeliin mennään siltaa pitkin, niin kuin transformaatioriitteihin oleellisesti kuuluukin. Sillan alla on kauhujen meri, josta kurottelee epätoivoisten ihmisten käsiä ja parit kauhusta vääristyneet kasvot. Juuri tämä kohta temppelissä satutti minua enemmän kuin kymmenen normitemppeliä yhteensä.


Käsimeren symboliikka on buddhalaisuuden ytimessä, kahdessa ensimmäisessä totuudesta. Elämä on kärsimystä ja kärsimyksen aiheuttaa epätoivoinen kiinnittyminen asioihin, jotka kuitenkin koko ajan muuttuvat. Kädet kurkottelevat kyltymättä noita haluja kohti.
Minulle länsimaisena ihmisenä kädet assosioituivat keskitysleireihin ja Belgian Kongoon, jossa leikattiin jokaisen kuolleen alkuasukkaan käsi irti, että voitiin todentaa luodin tappaneen kohteensa. Kädet aivan huutavat tuskaansa.

Siltaa vartioivat oudot mytologiset hahmot, julmat puolikentaurit ja puolilinnut.
Temppelissä seuraa yllätys: seinille on maalattu kummallinen kirjo nyyhahmoja, kuten Matrixin Neo, Michael Jackson, Hello Kitty, Ninja Turtle ja jopa Angry Birds -lintu. 

Ihan minulle ei valjennut tämä flirttailu pop- ja kulutuskulttuurin ikonien kanssa. Tarkoittiko se, että niitä nykyaika tarjoaa pelastukseksi ihmiselle? Turhaa kulutusta ja henkistä tyhjyyttä ja tylsistymistä? Leipää ja sirkushuveja, mikä on edelleen tehokas konsepti ihmisten turruttamiseksi?

Temppeli muistutti myös elävästi keskiaikaisen Hieronymos Boschin houreisia näkyjä maailmankaikkeudesta. Nyt ne vain olivat valkoiseen kiveen kaiverrettuina.

1 kommentti:

  1. Kävimme Pohjois-Thaimaan reissulla tuollakin. Tosi epätodellinen paikka verrattuna kaikkiin muihin kultatemppeleihin!

    VastaaPoista