pyy

pyy

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Parasta nykytaidetta ja performanssia

Välillä ikivanhat perinteet ja luomukset näyttävät niin absurdeilta ja suurisuuntaisilta, että niitä voisi kuvitella tämän hetken luovimpien ja parhaiten rahoitettujen taiteilijoiden kehittämiksi. 

Esimerkiksi Mandalayssa sijaitsee Myanmarin toiseksi tärkein uskonnollinen temppeli Maha Myat Muni Pagoda. Ihan siellä temppelin peräseinällä on valtavan kokoinen Buddha-patsas, jonka ympärillä pyörii huikea performanssi. Juonen kulku on päivästä toiseen sama:

Vain miehet saavat lähestyä Buddha-patsasta. Ensin heidät ohjataan rajatulle alueelle, jossa he käyttävät suuria summia kyateja ostaakseen kultalehtiä, joita he sitten liimailevat Buddha-patsaaseen. Patsaan äärellä käy jatkuva kuhina miesten asetellessa lehtiä. Reaaliaikaista kuvaa liimailusta myös näytetään ympäri temppeliä olevista näytöistä.
Naiset istuvat kauempana, sillä Buddhan luo heillä ei tässä temppelissä ole asiaa


Buddha saa lisää kultausta luittensa ympärille
Patsas on ollut paikoillaan jo yli sata vuotta ja sinä aikana se on paksuuntunut n. 6 tuumaa. Kultalehdethän ovat lähes läpinäkyvän ohuita, joten sanoisinko, että aikas monta lehteä Buddhaan on vuosien saatossa liimailtu.

Aivan huippu nykytaideteos puolestaan on Mandalayssa Kuthodaw Pagodassa sijaitseva maailman suurin kirja, joka käsittää peräti 729 valkoista kivitemppeliä.
Paikallinen turvamiehen näköinen mies halusi harvinaisen lähentelevään yhteiskuvaan kanssani upeiden kivitemppeleiden edessä
Näitä on siis yhteensä 729
Jokaisen temppelin sisällä seisoo kivipaasi, johon on molemmin puolin kaiverrettu tekstiä Tripitakasta, buddhalalaisuuden opetuksia palin kielellä kirjoitettuna.
Paikan valtavuus tekee lähtemättömän vaikutuksen ja vetää ihan hiljaiseksi. Mikä upea luova taideteos! Mikä laajuus ja mahtavuus! Mitä ihanan ylenpalttista suuruudenhulluutta! 

Olisinpa saanut olla kärpäsenä katossa, kun idea on presentoitu asiakkaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti