Rasvapata porisee kadun laidalla |
Yangonissa ja Baganissa kadut ovat täynnä ruokaa. Kanaa, possua, linssejä, papuja, vihanneksia, chilisooseja, kalaa, mereneläviä…
Näissä lihatikkupaikoissa kokki ojentaa syöjälle kupillisen
lihalientä ja maustekastiketta. Sitten vain valitaan mieleinen lihatikku,
dipataan sitä keskellä porisevassa lihaliemessä ja kastetaan maustesoosiin.
Liha on siis aiemmin paistettua ja kylmää. Omasta kupistaan lihalientä voi myös
ryystää. Kun tarpeeksi monta tikullista on syöty, tikut ojennetaan
rahastajalle, joka laskee ne ja ilmoittaa hinnan.
Baganissa hevoskuskini Mimi vei minut lounaalle tyypilliseen
paikalliseen ravintolaan. Söin inkiväärikeittoa, possua tamarinlehtien kanssa
(tamarinlehdet olivat mielenkiintoinen tuttavuus!) ja hailakkaa keittoa, jota tulee Myanmarissa aina
yllättäen ja pyytämättä. Tällä kertaa keitossa lillui kiinankaalia ja inkivääriä ja se oli
normia tulisempaa. Jälkkäriksi sain vielä punaista, kakkumaista banaanileivosta ja
tamarinlehdistä tehtyjä nameja.
Mandalayssa meinasin kuolla nälkään! Kävelin yli kilometrin
hotelliltani, eikä yhtään ainutta ravintolaa tai street food –myyjää missään!
Olin epätoivoinen, kadun varrella oli vain elektroniikka- ja
autotarvikemyymälöitä, joten autooni olisin saanut öljyä, mutta ihmiskitusiini en mitään.
Aivan väsyneen nääntyneenä vihdoin näin melkein keskellä
katua liikennevirrassa sijaitsevan ruokapisteen. Edes katsomatta tarjontaa
istuin alas. Eteeni tuotiin kanaa ja kahta siihen kuuluvaa dippikastiketta ja pakollista kurkkukeittoa, joka oli tapansa mukaisesti hailakan näköistä, mutta
salatulista. Mitä muu ruoka oli, siitä minulla ei ole aavistustakaan. Vatsani
sain täyteen, mutta ehkä huomenna menen jonnekin muualle. Jos löydän. En
nimittäin yhtään tykännyt kulkukoirista jaloissani kun aterioin.
Vielä sivuhuomiona, että paikalliset syövät ruokansa kanssa järjettömät määrät riisiä. Keko on jo alunperin valtava ja itse syön siitä max kolmanneksen. Mutta paikalliset, he pyytävät sitä vielä lisää! Eikä välttämättä kerran vaan peräti kaksi...
Vielä sivuhuomiona, että paikalliset syövät ruokansa kanssa järjettömät määrät riisiä. Keko on jo alunperin valtava ja itse syön siitä max kolmanneksen. Mutta paikalliset, he pyytävät sitä vielä lisää! Eikä välttämättä kerran vaan peräti kaksi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti