pyy

pyy

perjantai 9. tammikuuta 2015

Turisti liukuhihnalla aka Päiväretki

Turismin tuotteistuksen huipulla on ”Päiväretki”, jossa nähtävyydet, tunnelmat ja kokemukset tiivistetään kuin helppokäyttöiseen (muttei ehkä niin persoonallisen maukkaaseen) liemikuutioon. Tästä esimerkkinä erittäinkin viihdyttävä mutta tyhjänpäiväinen päiväretki Tangeriin, oikein sinne Afrikan puolelle!

Kello 7.10 nousen Julia Travelsin bussiin. Sitten körötellään pitkin rannikkoa Tarifaan ja seilataan lautalla 22 kilometriä toiseen maanosaan. Tangerissa teemme bussilla sightseeingin kaupungissa ja pysähdymme käskystä ottamaan kuvia, jossa Välimeri ja Atlantin valtameri yhtyvät.
Vasemmalla Välimeri, oikealla Atlantti. Antiikin kuuluisat Herkuleen pylväät: tähän maailma loppui.
Seuraavaksi ratsastetaan kameleilla!!! Ratsastus kestää ehkä kaksi minuuttia ja kustantaa yhden euron.
 
Sitten Kasbahiin, iänaikaiseen basaariin. Perässä roikkuvien myyjien määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja tarjolla on koruja, laukkuja, huiveja, puusta veistettyjä kameleja, kaftaaneja, kummallisia kiviä (varmaan muovia), soittimia, fetsejä… 
 Nälkä jo kurnii vatsanpohjassa, joten pääsemme syömään ”tyypillistä marokkolaista ateriaa” varmaan ihan tyypilliseen ravintolaankin, jossa on mattoja seinillä ja miehet valkoisissa kaavuissaan soittavat arabialaista musiikkia ja hymyilevät kiltisti kameralle ja keräävät kolehdin pöydistä. 

Aivan huikeaa, seuraavaksi onkin vuorossa käärmeenlumooja! Huumattua käärmettä näytetään ehkä viisi minuuttia, kierretään se vapaaehtoisen turistin kaulan ympärille, kerätään kolehti ja jatketaan matkaa.
Vuorossa on ”aito artesaanien talo”. Saamme huikean mattoshown, kun liukaskielinen myyjä esittelee varastoaan. Kauppojakin syntyy, tietenkin, ”Special price, only for you!” Sama toistuu alemmissa kerroksissa, mattojen tilalla on nyt keramiikkaa ja nahkaa.
Eikä tässä vielä kaikki! Kapeita kujia puikkien saavumme seuraavaan kohteeseen, jossa uusi flirttisilmä esittelee luonnonkosmetiikkaa. Taas turistit avaavat kiltisti lompakkonsa, myös minä, sillä viisi euroa unettomuutta ehkäisevästä yrttipullosta on aivan mahtava diili, onhan?

Taas vähän kaupunkikiertoajelua ja takaisin satamaan, lautalle, Eurooppaan, bussiin ja vihdoin lähihotellille ja kämpälle. Huh, päivän työ turistina on kunnialla suoritettu!

PS. Tanger oli kohteena poikkeuksellinen. Muut täällä tekemäni retket ovat olleet tietopainotteisia ja kulttuurihistoriallisia, eikä niissä ole ollut moista kaupustelua ja turistien nyhtämistä. Juuri siksi oli hauska nähdä Tanger, jossa meidän turistien yksi ja ainut tehtävä oli vain antaa paikallisille mahdollisuus ansaita leipänsä. Ja se oli aivan oikein. Ja retki oli oikeasti viihdyttävä! (Pleasure guilty?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti