pyy

pyy

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Melkoisen kallis taivaspaikka

Luterilaisena ja peruskoulun lusineena ja eteläpohjalaisena olen tottunut täydelliseen tasa-arvoon ja siihenkin, että joka aamu on armo uus. Taivasosuutta ei voi ostaa ja historiantunnilla opetettiin, että anekauppakin kiellettiin jo 1500-luvulla. Niinhän minä sinisilmä luulin! (Vähän väliä huomaan olevani tynnyrissä kasvanut ja luulen näköjään kaikenlaista. Fuengirolan baareissakin kuulemma haisi muukin kuin tavallinen tupakka ja paikallinen palkittu eläintarha Bioparck, jonka infrastruktuuri oli aivan mahtava, olikin todellisuudessa muovia. Höh.)

Madridin upeassa Almudenan katedraalin kryptassa oli lattialla siellä sun täällä kukkapuskia ja joulutähtiä. Ja kun pysähdyin kerran tarkastelemaan moista kummallisuutta, siinä olikin oikea hauta. Eikä siis mikään historiallinen muinaisjäänne vaan uusimmat hautaukset olivat vuodelta 2014. Siis oikeasti 2014!
Kryptassa oli myös rahalla ostettuja n. 40 neliön sukuyksiöitä. Luulin niidenkin olevan jotain muinaisjäännettä keskiajalta, kun rikkaat paikalliset aateliset ja kauppiaat mielellään jakelivat rahojaan kirkolle ja kirkko tietenkin käsi ojossa otti niitä vastaan. Mutta hah, se oli silkkaa nykypäivää, kun siellä ne lukkojen takana yksityisessä katedraalin kryptassa odottivat Madonnan katseen alla marmoriarkkuihinsa seuraavaa suvun vainajaa.

PS. Harvassa paikassa krypta on komeampi kuin katedraali, mutta näin sattui Almudenassa. Pääkatedraalissa ei ollut kuin aivan taivaallinen katto:
Ja tietenkin se, että kun Espanjassa tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut voimassa jo iät ajat, niin se aurinkoisena päivänä saa tukea myös kirkkorakennuksessa kauniista lasimaalauksista heijastuvista sateenkaarivärityksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti