pyy

pyy

torstai 19. maaliskuuta 2015

Kapeat talot ja kuilut

Vietnamin ihmeellisyyksiä osa 3


Korkeat kapeat talot
Vietnamin kaikki talot ovat kapeita, yhden huoneen levyisiä. Ja jos ne ovat kiinni toisissaan kadulla, siitä seuraa, että osa huoneista on myös ikkunattomia.

Hotelleja varatessani näin usein vaihtoehdon ”no window”. Se vaikutti niin ahdistavalta, etten edes harkinnut, vaikka hinta oli tietenkin aina edullisempi.

Oppaalta kysyessäni moista korkeaa-kapeaa-rakennustyyliä hän kertoi, että maa on Vietnamissa hyvin kallista (haloo, missä ei olisi?). Kun Vietnamissa edelleen on tapana, että koko suku asuu yhdessä samassa talossa, annetaan aina yhdelle sukupolvelle yksi kerros käytettäväksi.

Mutta miksi myös maaseudulla oli talot rakennettu yhtä kapeiksi, vaikka tilaa oli ympärillä yllin kyllin?

Kapeat katukuilut

Rakennusten kapeudesta johtuen talot muodostavat sokkeloita ja olo on kuin koeläimellä, joka yrittää etsiä uloskäyntiä labyrintistä. 

Saigon Inn -hotellistani oli pääkadulla pieni kyltti ja nuoli, joka osoitti noin puolitoistametriä leveään kujaan talojen välissä. Sokkeloiden kapeus ei mitenkään estänyt moottoripyöriä ajamasta normaalia vauhtiaan kujilla. Kävelin kuilua tien varressa olevan rakennuksen verran ja sen takaa ei suinkaan avautunut sisäpihoja, vaan uusia yhtä kapeita kujia. Useissa kujien asunnoissa ei tietenkään ollut ikkunoita ja  ovet pidettiin auki. Kujilla näki asuntojen sisään, missä perheet söivät, katsoivat telkkaria, nukkuivat…Hotelliini päästäkseni minun piti kääntyä labyrintissä ainakin neljä kertaa, eikä opasteita tietenkään ollut. Reitti ei koko Saigonissa oloaikanani tarttunut muistiini ja joka kerta olin varma, että olen kääntynyt väärään suuntaan. Pari kertaa jopa törmäsin herkullisen näköiseen katuruokaan siellä talojen välisissä kapeissa sokkeloissa, mutta kun lähdin tarkoituksella nälkäisenä ruokaa etsimään, niin ei mitään missään, vaikka kuinka harhailin.

Olin onnellinen, että vasta reissuni tässä vaiheessa osuin hotelliin, joka oli noin hurjassa paikassa, sillä ihan alkuvaiheessa olisin kokenut moisen hyvinkin ikäväksi ja se olisi muokannut käsitykseni maasta negatiiviseen suuntaan. Mutta nyt asia oli vain yksi kiinnostava yksityiskohta lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti