pyy

pyy

tiistai 10. helmikuuta 2015

Sittenkin Pohjois-Koreassa?

Phrabat Somdej Phra Paramindra Maha Bhumibol Adulyadej Mahitaladhibet Ramadhibodi Chakrinarubodindara Sayamindaradhiraj Boromanatbophit eli Rama IX, Thaimaan kuningas, on hämmästyttävä mies, Chao Chiwit Elämän Herra.

Kuninkaaseen törmää kaikkialla. Hänen kuvansa koristaa yhtä lailla luksuskauppakeskuksen, koulun tai hierontaliikkeen seinää. Bangkokia halkovan valtatien keskimmäisellä väylällä on 100 metrin välein hänen kuvansa kauniiden kukkaistutusten kehystämänä. Hänen kasvonsa tuijottavat takaisin seteleissä ja joidenkin nähtävyyksien lipuissa.

Elokuvissa kesken mainosmaratonia tulee kuulutus, että kaikkien on noustava seisomaan kuninkaan tervehdyksen ajaksi. Ja niin kuningas ilmestyy ruudulle toivottamaan hyvää uutta vuotta ja filmissä näytetään eri puolilta Thaimaata kuvia haltioituneista kansalaisista. (Tämä ei liity kuninkaaseen, mutta joskus tv-lähetyskin keskeytetään kaikilla kanavilla ja ruudun täyttää poliitikko, joka julistaa esim. riisinviljelyn tasosta Pohjois-Thaimaassa tai miten Aasian maiden yhteistyö edistyy. Multa jäi kerran oikein jännittävä White Collar -jakson loppuratkaisu näkemättä tän puhuvan pään takia!).

Noin kilometrin päässä Grande Palacesta pysähdyin tienristeykseen ja kun katsoin ympärilleni, bongasin yhtäaikaa peräti kuusi valtavankokoista kuninkaan kuvaa. Yksi seinänkokoinen niistä oli kyllä mielestäni vakuutusyhtiön mainos.


Kuningas on suuresti rakastettu hahmo ja hänen pilkkaamisensa on rikos. Oikeasti joku turisti oli kerran pahoinpidelty, kun hän ei elokuvateatterissa kunnioittanut kuningasta pomppaamalla pystyyn kuninkaallisen tervehdyksen ajaksi. Siksi en ihmettelekään kuningasta ja hänen alamaisiaan yhtään tämän enempää, vaan toimin maassa maan tavalla ja otatan oikein herttaisen yhteiskuvan meistä kahdesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti