pyy

pyy

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Tyttö voi lähteä Etelä-Pohjanmaalta…


Olen näköjään väärinymmärtänyt koko historian tai ainakin game of thrones -osion. En nimittäin voi käsittää, miksi kuninkaiden linnoitukset ovat olleet vuorenhuipuilla. Toki niitä on ollut vihollisen vaikea valloittaa, mutta on varmaan logistiikkakin ollut melkoisen ylitsepääsemätöntä. Miten hallitsijoille on saatu rehattua kaikki kalleudet sinne yläilmoihin? Eikö välimatka alamaisiin ole ollut sekä fyysisesti että henkisesti suunnaton, kun hallitsija on elänyt siellä pilvissä kuin Kim-Jong Un? Mitä iloa on ollut puolustaa jotain vuoripalatsia, jos kaikki maa-alueet ovat olleet kaukana, niin no, maassa?

Näitä tuumiskelin sekä Alhambrassa että Rondassa. Linja-autolla Marbellasta Rondaan ajoi tunnin vuorenrinnettä, joka kiemurteli kuin serpentiini tai valehtelusta kiinni jäänyt teini. Ensin noustiin noin 1200 m korkeuteen ja sitten muutama sata metriä alaspäin. Alarinteillä oli kuulemma Sean Conneryn, Julio Iglesiasin ja muutaman muun luksuskämpät.
Pahimmillaan bussin kylkimyyryssä meni ehkä 50 cm korkea mitätön aidankapistus ja heti sen vierestä oli monien kymmenien (satojen!) metrien pudotus rotkoon. Voin lähes pahoin ja oli niin ikävä Etelä-Pohjanmaan kotoisia lakeuksia, jossa edes kenenkään pää ei nouse toisen yläpuolelle. 

Jyrkillä rinteillä näki laiduntavia lehmiä, hevosia ja jotain kitkerää vihreää jyystäviä vuohia. Niiden elämä mahtaa olla täysin vinoutunutta siellä jatkuvassa epävaaterissa. 

Rondan asukasluku kasvaa jatkuvasti. Joku siis oikeasti haluaa asua vuoren huipulla paikassa, jonne on noin vaikeaa päästä ja sitten saa vielä pahoinvoinnin kaupan päälle? Suomen Lappikin on sen rinnalla sijainniltaan ihan fiksu… 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti