pyy

pyy

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Historia on monikerroksinen synttärikakku

Suomalaisilla on sijainnin suhteen käynyt aivan mieletön säkä. Meillä on ollut kiusanamme vain ruotsalaiset, joille olimme sopivaa junttitykinruokaa itää vastaan ja sitten venäläiset, joille olimme yksi mitättömyys lukuisten rajaprovinssien joukossa.

Toista se on täällä Andaluciassa. Ensin olivat foinikialaiset ja heidän jälkeensä karthagolaiset. Sitten imperiumia rakentavat roomalaiset laskivat purjeensa maihin ja alistivat kaiken Rooman lain alaisuuteen. Loistoa seurasi rappio ja alueet joutuivat barbaarien, visigoottien, valtaan. Seuraavat valloittajat tulivat kuumasta etelästä, kun afrikkalaiset islaminuskoiset maurit loivat Andaluciaan oman hallintonsa. Sitten tuli katolisen kirkon vastaisku ja kuningatar Isabella miehensä Fernidandin kanssa valloitti alueet 1400-luvun lopuilla.

Historian kerroksellisuus mykistää. Malagassa on vierivieressä (diktaattori Francon kunnostamat) roomalaisen teatterin rauniot sataluvulta ja maurien rakentama linnoitus 900-luvulta. 

Hienoimmat ja merkittävimmät alueen kirkoista ovat alun perin olleet moskeijoita, kuten Malagan katedraali. Rondassa moskeija muutettiin goottilaistyyliseksi katoliseksi kirkoksi 1500-luvulla ja tulipalon jälkeen uusin osa 1600-luvulta on silkkaa renesanssia.

Joustavuus ja sopusointu on kerrassaan ihailtavaa!
Näin Malagassa: Roomalaista teatteria kehystää maurilainen linnoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti