pyy

pyy

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Ronda, vuorien ympäröimä

Ronda on pieni kasvava ja vaikeasti valloitettava kaupunki vuoriston sylissä Marbellasta ylöspäin.

Maurit rakensivat sinne linnoituksen, jonka kuningatar Isabella ja kuningas Fernidand (ne Kolumbuksen kaverit) sitten onnistuivat valloittamaan. Isabella oli kuulemma saanut Pyhältä Hengeltä idean valehdella maureille (saako hurskas katolilainen valehdella???), että Malagaa ollaan valloittamassa. Niinpä kaikki Rondassa olevat sotilasjoukot rynnistivät puolustamaan Malagaa ja Ronda olikin sitten vain muutaman miekaniskun päässä uudesta hallitsijasta ja uskonnosta.

Vanha osio on siis maurilaista perua ja se on muurien ympäröimä.  Uutta ja vanhaa puolta yhdistävä ”Uusi silta” on ihan nimensä veroinen, sillä se on vain 1700-luvulta.
Rondassa sijaitsee maailman vanhin varsinainen härkätaisteluareena 1700-luvulta. Siellä myös ideoitiin, että matador voikin taistella maassa ilman hevosta. Museon näyttelyssä esillä olleisiin pöksyihin saattoi oikeasti kuvitella matadorin trimmatun tiukan takamuksen… (Oikeasti, olen ollut vuosikymmeniä sitten härkätaistelussa ja se on niitä ainoita kertoja elämässäni, kun olen ymmärtänyt mitä ihailtavaa miehen pepussa muka voi olla.)

Minä olin kuvitellut, että härkätaistelut, nuo julkiset eläinrääkkäysbileet, ovat nyky-EU:ssa täysin kiellettyjä aikansa eläneinä barbaarisina orgioina. Mutta eipä näin olekaan! Kausi alkaa huhtikuussa ja jatkuu lokakuulle kulkien läpi Espanjan kaupungista toiseen.
Turisteja varten Rondassa on kaikenlaisia mukavia virityksiä, kuten esim. bodega, jossa saimme pikkunaposteltavan myötä maistella viinejä ja sitten tietysti ostaa niitä myös. Alla kuva niistä ihka oikeista hanaviineistä, eikä mistään suomalaisista pahviversioista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti