pyy

pyy

maanantai 4. tammikuuta 2016

Rypälepommi poikineen

Laos on maailman pommitetuin maa väkilukuunsa nähden koko maailmassa.

Aika hiljaiseksi vetää tuollainen fakta. Vietnamin sodan aikana Laosin yllä suoritettiin 580 000 pommituslentoa ja pommeja pudotettiin yhteensä 270 miljoonaa kappaletta. Eihän tuollaisia lukuja voi edes ymmärtää.
Punaisiin kohtiin pommitettiin eli noin kolmasosa maasta joutui jatkuvan pommisateen alle
Eihän kaikki pommit tietenkään räjähtäneet ja niinpä sodan jälkeen Laosissa oli vielä 80 miljoonaa räjähtämätöntä vaarallista pommia luonnossa. Pommitukset olivat niin laaja-alaisia, että  Laosin maa-alasta kolmanneksessa voi astua pommiin ihan koska tahansa.
Rypälepommit näyttävät mm. tältä
Alueen siivoaminen räjähtämättämistä pommeista on vaarallista ja hidasta hommaa. Hehtaarin alue (100x100 m) vie 10 päivää ja jos alue on vuorinen, niin kuin suurin osa Laosista, aikaa kuluu tietenkin vielä paljon enemmänkin. Laosilaiset ovat oppineet elämään pommiensa kanssa, mutta silti joka vuosi sadat ihmiset loukkaantuvat, kuolevat tai vammautuvat pommeista.

Puretuista pommeista saa hyvää metallia, josta voi tehdä kodin tarvekaluja. Ihminen on niin kätevä.
Vientianessa sijaitseva COPE visitor centre on hyvin tehty ja vaikuttava näyttely rypälepommien vaikutuksesta Laosissa. Keskuksessa myös tehdään erilaisia proteeseja pommien räjähdyksissä vammautuneille.

Taisi se Diana olla oikeilla jäljillä, kun hän ajoi maamiinojen kieltämistä. Se onnistuikin, mutta rypälepommit ovat edelleen sallittuja.  Myös meillä: "Suomen ulkoministeriön mukaan rypälepommit ovat osa Suomen tulevaa puolustusjärjestelmää Suomen sitouduttua jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuodesta 2016".( Lähde Wikipedia )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti