pyy

pyy

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Ihminen, eläin, taivas

Tämäkin päivä oli täynnä yllätyksiä vietnamilaisten uskonelämästä. Enää en ole varma, onko tällä mitään tekemistä buddhalaisuuden kanssa vai onko tämä paikallista uskomista.

Uudelleensyntymiseen uskovat vietnamilaiset voivat reinkarnoitua ihmiseksi tai eläimeksi tai sitten he voivat  nautiskella olostaan taivaassa. Mutta ei taivaassakaan lepäily pelkkää harpulla soittamista ole, e-hei. Nimittäin taivaassa vietnamilaisilla on supervoimia ja jos niitä käyttää väärin, joutuu takaisin uudelleensyntymisen katalaan kehään.

Mutta miten ihmeessä taivaassa voi mokata? Helposti. Ihminen tai henki tai mikä hän taivaassa ollessaan lieneekin, haluaa toki vain hyvää jälkeläisilleen. Niinpä kun jälkeläiset maan päällä ovat pulassa, voi taivaan asukki auttaa heitä voimillaan ja hups hei, siinä meni taivaspaikka!

Uudelleensyntymisessä eläin on parempi vaihtoehto, sillä eläin ei tarkoituksella tee mitään väärää tai vahingoita ketään. Senpä takia eläin pääsee kuoltuaan suoraan taivaaseen. Samoin kuin munkit, jotka tekevät vain tarpeellisen elämässä, eivätkä mitään väärää.

Saako sitten toisen ihmisen tappaa? Saa, sanoi oppaani, jos se on välttämätöntä, kuten esimerkiksi sodassa. Muuten ei. 
 
Uudelleensyntyminen ihmiseksi on raskasta ja siksipä ihmislapsi itkee syntyessään. Sielu tietää, että edessä on taas kamala pitkä ihmiselo!

Elämässä vallitsee karman laki, johon ei voi vaikuttaa kuin omilla teoillaan. Bumerangin lailla toisille tehdyt teot heijastuvat takaisin omaan elämään. Ei Buddha ei kukaan muukaan voi määrätä, millainen olet huomenna. Vain omat tekosi sen ratkaisevat.

Vietnamilaiset ovat kaikkein vähiten uskonnollisia kaakkoisaasialaisista. Kansasta 88 % ei harjoita mitään uskontoa, mikä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö he olisi uskonnollisia ja pitäisi hyvää huolta esi-isistään. Buddhalaisia on vain 8 %. Ne harvat temppelit, joita Vietnamissa näkee, ovat kiinalaisvaikutteisia. 

Oppaan mukaan vietnamilaiset eivät usko siihen, että jumalaa pitäisi lahjoa, sillä silloinhan jumala olisi täysin korruptoitunut. Ei pidä myöskään anella taivaalta apua, sillä silloin taivaassa asuva esi-isä voi hellyyksissään auttaa ja menettää oman taivaspaikkansa. 
Hoa Lu -temppeli

Hoa Lu -temppeli
Hoa Lu -temppeli
Hoa Lu -temppeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti