pyy

pyy

perjantai 5. helmikuuta 2016

Miekka, järvi ja kilpikonna

Keskellä Hanoin Old Quarteria sijaitsee pikkuruinen Hoan Kiem -järvi tai oikeammin lampi. Sen syvyyksissä eli vielä jokin aika sitten myyttinen ja pyhä Cu Ruan -kilpikonna.

Tarun mukaan Hoan Kiem -järvi on saanut nimen ”palautetun miekan järvi”. 1400-luvulla Vietnamin hallitsija Le Loi karkotti maasta kiinalaiset taivaan voimien lähettämän kultaisen taikamiekan avulla. Lopulta miekka palautettiin oikealle omistajalleen, järvessä asuvalle jättimäiselle kilpikonnalle. Kilpikonna vei miekan mukanaan syvyyksiin ja siellähän se perimätiedon mukaan on vieläkin.

Miekkaa vuorollaa vartioinut yli satavuotias Cu Ruan -kilpikonna löydettiin 21. tammikuuta kuolleena kellumassa järvessään. Hesarin mukaan Hanoin puoluejohtaja Chung sanoi, että  ensin kilpikkonna siirretään Ngoc Sonin temppeliin säilytettäväksi ja sitten paikalliset viranomaiset keskustelevat tiedemiesten kanssa tavoista, joilla sen ruumiin voisi täydellisesti taltioida. Eli parhaassa tapauksessa konna saanee palsamoinnin edesmenneen Ho Chi Minhin tapaan.

Hoan Kiem -järven pohjoisosassa pääsee kaunista Huc-siltaa (Auringonnousun silta) pitkin Jade Islandille ja Ngoc Son -temppeliin.


Temppelistä löytyy edellinen kilpikonna konservoituna.
Pituus 2 m ja paino 250 kg
Nyt kilpikonnan kuolema varjosti Vietnamin puoluekokousta ja aiheutti maansurua.

Kilpikonna oli vielä äärimmäisen harvinainen Jangtsejoen pehmeäkuorinen jättiläiskilpikonna, joita ei ole jäljellä kuin kaksi muuta kiinalaisessa eläintarhassa ja kolmas on nähty viimeksi vuonna 2007 Dong Mo -järvessä lähellä Hanoita. Vietnamilaisessa lehdessä oli pitkä pohdinta, voisiko Dong Mo -järven yksilön nyt siirtää Hoan Kiemiin. Ei kyllä oikein voi, sillä siirto Dong Mon valtavan kokoisesta puhtaasta järvestä pieneen, saastuneeseen ja vilkkaaseen Hoan Kiemiin olisi kilpikonnalle varma tuho. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti