pyy

pyy

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

TET on jo ovella

Lähestyvä uusi vuosi, Lunar New Year eli TET näkyy kaikkialla Vietnamissa. Uusi vuosi on vuoden tärkein juhla ja sitä juhlitaan kolme päivää rankasti: ensin vanhempien luona, sitten sukulaisten ja ystävien kanssa ja sitten vielä opettajien ja mentoreiden kesken. Tärkeää on myös vierailla temppeleissä rukoilemassa onnea ja menestystä itselle ja läheisille.

Koko maa on muuttunut punaisen kultaiseksi. Koristeita myydään kaikissa kadunkulmissa ja välillä koko katu on yhtä punaista koristemerta.

Oikeat ja tekokukat ovat tärkeä osa juhlintaa ja kotien koristelua.
Meidän joulukuusta täällä vastaavat kirsikkapuun oksat sekä kumkvattipuu, joka pitää olla joka huushollissa.  Puiden keltaiset sitrushedelmät symboloivat hedelmällisyyttä ja vaurautta tulevaksi vuodeksi.


Uudeksi vuodeksi on tärkeää siivota, maalata ja puhdistaa kaikki paikat. 

Hyvää onnea voi myös houkutella elämäänsä polttamalla rahaa. Olen jo monesti törmännyt sekä temppeleissä että kadulla vietnamilaisiin, jotka hyvin keskittyneesti heittävät tuleen dongeja ja dollareita.

Lunar New Year aiheuttaa liikennekaaoksen kaikkialla Kaakkois-Aasiassa, kun perheenjäsenet palaavat koteihinsa kaikkialta maasta ja maailmalta. Lento-, juna- ja bussiliput on hyvä varata ajoissa varmistaakseen paikkansa. Suuri osa kaupoista ja ravintoloista on kiinni juhlallisuuksien aikana, joten turistiressut voivat olla aika sumpussa. Myös hintoja nostetaan TETin aikana hurjasti.

Olen myös yllättynyt vietnamilaisten ystävällisyydestä. Hoi Anissa homestayn kaunis resparouva kyseli, olenko vielä TETin aikana Vietnamissa, sillä hän haluaisi kutsua minut kotiinsa juhlimaan. Täällä Hanoissa respan nuori mies kyseli samaa ja ehdotti, että siirtäisin lentoani voidakseni kokea TETin hänen perheessään. Ehkä paikalliset säälivät minua, koska matkustan yksin, sillä kun olen kertonut näistä jo kymmenille turisteille, en ole kuullut muiden saaneen kutsuja.  

Nyt harmittaa entistä enemmän, että joudun lähtemään kotiin kesken kaiken!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti