pyy

pyy

torstai 2. huhtikuuta 2015

MBK fight night


Hiostavan kuuma ilta Bangkokissa MBK-tavaratalon edustalla. Olen kiirehtinyt paikalle hiki hatussa varttia vaille kuudeksi ja vielä ehdin saada istumapaikan, tosin reunamalta.

MBK fight night on alkamassa. Tiedossa on 2,5 tuntia thai-nyrkkeilyä, alkuperäiseltä nimeltään muay thai. Kaikki istumapaikat täyttyvät ja valtava määrä ihmisiä jää seisomaan niin kehän ympärille kuin tavaratalosta Skytrainiin johtavalle ilmasillallekin.

Tasan kuudelta alkaa musiikki. Livebändi soittaa traditionaalista thai-musiikkia, jota on aina yhtä mielenkiintoista kuunnella. Englanninkielinen selostus hehkuttaa illan otteluita.

Kun ensimmäinen ottelija kiipeää kehään luulen häntä ensin kääpiöksi. Mutta ei, sehän onkin lapsi! Esittelystä selviää, että ensimmäisen matsin nyrkkeilijät ovat 12-vuotiaita lapsia, toinen on thai ja toinen vietnamilainen.


Mutta eivät he suinkaan ala heti nyrkkeillä, ehei. Molemmat kiertävät kehän kaikki nurkkaukset kuin osoittaen kunnioitusta. Sitten he asettuvat kehän keskelle ja kumartavat pään koskiessa lattiaa.

Sen jälkeen toinen heistä aloittaa tanssin. Hän kiertää ympäri kehää sulavasti keinuen ja tehden välillä tanssillisia venytyksiä. Ihan ei musiikki ja tanssi osu yksiin, mutta ei väliä, katselen kaikkea tätä lumoutuneena.

Molemmilla pojilla on päässään punottu nauhamainen pääpanta. Tanssin lopuksi valmentajat riisuvat päähineet pois ja vihdoin ottelu voi alkaa.Muay thai on full body contact -laji, mikä tarkoittaa, että kaikki on sallittua: lyönnit, potkut, polvipotkut, kiinniotot ja pystypaini. Pojat nyrkkeilevät vain 3 kaksiminuuttista erää ja vaikka itse en todellakaan huomannut heissä mitään eroa, toinen julistetaan voittajaksi.

Seuraavat ottelijat ovatkin jo aikuisia miehiä, joten heidän ottelunsa katsominen on paljon mielekkäämpää. Jokainen uusi pari toistaa samat seremoniat: kehän kiertäminen, kumartaminen, tanssi.

Otteluiden rajuudessa ja tekniikoissa on eroja. Jotkut nyrkkeilijät tykkäävät enemmän potkia, toiset pyrkivät sitomaan, toiset ovat vain puolustuskannalla. Kun nyrkkeilijät ovat paikallaan ja tuijottavat toisiaan, heidän toinen jalkansa on maassa, mutta toinen naputtaa kevyesti koko ajan lattiaan ja näin ottelija on jatkuvassa valmiustilassa lähtemään mihin päin vain.


Yksi ottelua päättyi täydelliseen tyrmäykseen ja toisessa kilpakumppani luovutti kesken kaiken ja sai selostajalta kovat torut. Aikuiset nyrkkeilivät 5 kolmeminuuttista erää ja uskon sen olevan tosi rankkaa siinä nopeudessa ja rääkissä. Verta ei roiskunut kertaakaan.

Otteluiden aikana ilta pimeni, mutta helle ei hellittänyt. Skytrain jyrisi vähän väliä yläpuolella ja ihmisjoukko eläytyi otteluihin viheltäen, huutaen, buuaten, taputtaen.

Seurasin ottelua kaksi tuntia aivan lumoutuneena. Erilaiset ottelijat, se ihmeellinen thai-musiikki, tenhoava alkuverryttelytanssi... Me like!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti